Skip to the content

Erfaren havne-mand bygger træbryggen

Flydeprammen - det er fra den, at arbejdet udføres.
Flydeprammen - det er fra den, at arbejdet udføres.

M. T. Højgaards havne-team i Sønderborg er vant til at bygge promenader i danske havne. - Men jeg tror faktisk, det er første gang, jeg er med til at lave alt arbejdet ude fra vandet, fortæller Frede Madsen, 63 år og fra Hanstholm, formand for sjakket på havnen som er i gang med at bygge træbryggen foran hotel Alsik.

Han har arbejdet med havnebyggeri i 25 år, heraf de 16 hos M. T. Højgaard og de seneste 12 år som formand.

Frede Madsen lægger ikke skjul på, at sjakket er udfordret. Og særdeles afhængig af vind og vejr. Ikke to dage er ens. Så de syv medarbejdere knokler på med at montere jern for at få lave et afsæt til også at kunne arbejde over vandet, når vind eller strømforhold spænder ben for at arbejde under vand.

Sjakket er (primo september 2018) i gang med at ramme 87 træpæle, fra 14 til 21,5 meter, ned i Alssund. De skal holde bryggen og bliver i øvrigt pæle til fortøjning af lystbåde, når der åbnes op for hele området næste år.

Pæleramningen er færdig om ca. en uge, og ser vi tilbage, så har fire dykkere de senere dage været i gang med at fjerne træpæle, beton og metal fra den gamle Kongebro.

- Vi kan ikke hive det op, så vi skærer pæle og stolper helt nede ved bunden for at bryde broen ned. Det sker med specialmaskiner, hydrauliske og med elektroder, der kan smelte stålet under vand.

- Vi er seks mand plus mig på pladsen, og vi bliver op til fire flere, når vi for alvor skal i gang med tømmerarbejdet. Vi skal jo være færdig omkring december, og kan i næste uge overlade første etape til rørlægger og elektriker, og når de er færdige, kan vi lægge brædder på, som er klargjort i Holland, fortæller Frede Madsen. Han har arbejdet i adskillige danske havne og i øvrigt også var med til at opføre promenaden fra Chr. D X’s bro til slottet for ca. 15 år siden.

I næste uge er alle pæle på plads i Alssund.

Frede Madsen, 63 år, er fra Hanstholm og har med sig to fra Sjælland, to fra Fyn, én fra Vejle og én fra Frederikshavn. De arbejder igennem til en fire dages arbejdsuge. – Nej. Jeg skal ikke på efterløn. Så længe helbredet har det godt, og jeg er glad for mit arbejde, så tager jeg et år af gangen.