Skip to the content

Mindepladen tilbage på havnen

Mindepladen tilbage på havnen
Mindepladen tilbage på havnen

Mindepladen blev taget ned med varsomhed, før den gamle DSV-bygning på havnen blev revet ned for at give plads til at virkeliggøre Frank Gehrys masterplan og etablere den nye bydel Byens Havn. De seneste år har mindepladen været opbevaret under trygge forhold. Og der har aldrig været tvivl om, at mindepladen skulle tilbage på havnen.

- Vi har været meget bevidste om, at vi skulle lykkes med at få genplaceret mindepladen, fortæller adm. direktør for Havneselskabet, Michael Saxtorph. – Så vi har været i dialog med 4. maj komiteen i Sønderborg om placeringen.

- I dyb respekt for historiens betydning har Sønderborg Havneselskab derfor også valgt at placere mindepladen for de to faldne modstandsfolk meget tæt på dens oprindelige placering på den gamle DSV-bygning på havnen.

Vi har haft en landskabsarkitekt til at designe projektet. Mindepladen bliver placeret, så den ikke bliver overdækket af jord og kan klare vind og vejr. Tilmed bliver den forankret solidt i en betonklods, fortæller direktøren.

Sekretær i 4. maj komiteen i Sønderborg, Finn Lautrup, Broager, synes godt om placeringen og løsningen og ser frem til, at komiteen får en nærmere dialog om detaljer – herunder også en drøftelse af, hvordan publikum også kan få historien om de to faldne.

Tavlen er i sin tid opsat til minde om modstandsfolkene Svend Aage Peter Hansen og Peter Theodor Madsen, der begge faldt i ildkamp med tysk militær 2. april 1945 ud for det sted, hvor mindetavlen er placeret. Modstandsfolkene blev skudt under flugt efter et mislykket sabotageanslag mod tyske minestrygere, der lå i havnen.

Hvert år 5. maj mindes modstandsfolk og andre faldne under besættelsen ved en minde-gudstjeneste i Christianskirken og ved efter-følgende kranse- og blomsternedlæggelser forskellige steder i Sønderborg, heriblandt ved den omhandlede mindeplade.