Idéen og visionen med Byens Havn i Sønderborg

23-01-2019Idéen med havneprojektet i Sønderborg udspringer af en vision om at skabe vækst i kommunen. På den baggrund blev det i 2003 besluttet at skabe en samlet plan for en ny bydel på havnen.

Planen skulle sikre at Sønderborgs gamle industrihavn udvikles til en ny, attraktiv og livlig bydel.

En privat tænketank tog initiativet. Statens Kunstfond og Sønderborg Kommune involverede sig. En helhedsplan for bydelen blev udgivet som bog med titlen ”Byens Havn”.  

For at sikre at planen blev til virkelighed, blev der etableret et offentligt/privat partnerskab med ansvar for grundsalg, bygningsdesign, bæredygtighed og bidrag til at udvikle projekterne.

Bitten & Mads Clausens Fond og Sønderborg Kommune stiftede Sønderborg Havneselskab A/S. Det skete den 10. november 2006 – og samarbejdet med arkitekten Frank Gehry om en masterplan for Byens Havn blev igangsat.

Realdania trådte ind i forbindelse med masterplanprocessen og så sin opgave løst, da der med masterplanen er dannet rammer for lokalplanlægningen og for den videre udvikling i havneområdet i takt med, at det bliver muligt at tilvejebringe det finansielle grundlag.

Stor tiltrækningskraft

Havneselskabets vision er at bidrage til, at Sønderborg by er levende med høj kvalitet og stor tiltrækningskraft. Opgaven har således været at skabe et område, der er unikt i Danmark og Europa, et område der er præget af enestående arkitektur, høj kvalitet og mange aktiviteter.

Området skal være tiltrækkende for både byens beboere og gæster og et område, man gerne vil rejse til for at opleve.

Ejerne af Sønderborg Havneselskab A/S er i dag Bitten og Mads Clausens Fond, Bjarne Rasmussen Holding og Sønderborg Kommune. Ved årsskiftet 2018-2019 kunne aktionærerne notere, at opgaven stort set er løst og lykkedes og dermed drosle ned mandskabsmæssigt i selskabet. Det hidtil største samlede byplans-projekt i Sønderborg mangler nu kun endelige aftaler omkring tre bolig-projekter for at være fuldendt.

I nyhedsarkivet: (klik på datoen)

Tag med på en flyvetur langs Byens Havn - klik på datoen  (01.08.2017)

Derfor lykkes masterplanen (02.05.2016)

Stjerne-arkitekter

Byens Havn tiltrækker de allerbedste danske/internationale arkitekter, herunder:

                     
JUUL | FROST arkitekter (Havbo)
Arkitektfirmaet C. F. Møllers skitseprojekt (Bolig B)
BIG (Bjarke Ingels Group) skitseprojekt (Bolig C) 
Schmidt Hammer Lassen architects (Videnshuset og kontor B)
Henning Larsen Architects (Alsik)
AART architects / ZENI arkitekter (Multikulturhuset)

Sønderborg Havneselskab A/S | Alsion 2 | DK-6400 Sønderborg | T: (+45) 2055 1650 | E: info@byenshavn.dk