Han gør sit bedste for at forudse byggeriets mange udfordringer

14-10-2017Den daglige leder af hotelbyggeriet i Sønderborg, 50-årige Christian Bak, kan se tilbage på to års arbejde med at opføre Hotel Alsik. Hans bedste bud er, at hotellets øverste etage er monteret mellem jul og nytår.

De færreste gør sig forestillinger om, hvad det kræver for at bevare overblikket over byens største byggeri til ca. 600 mio. kr., som bliver investeret i Hotel Alsik. Efter en god times snak og rundgang på pladsen bliver man ganske overvældet. Og imponeret.

– Men egentlig handler det jo om at organisere byggeriet med nogle ledere for de enkelte funktioner, som er dygtige, og ikke mindst fagligt dygtigere end én selv, og så selv få overskud til at se mere end et par uger frem. Det handler om at udfordre de enkelte ledere af de forskellige funktioner og se længere frem, end andre måske gør.

Jeg skal helst kunne forudse, hvad nogen måske ikke har tænkt på og andre måske har glemt at tage højde for. Og det kan jeg jo bl.a. gøre på min køretur til bopælen syd for Vejle, siger Christian Bak, 50 år og projektchef for byggeriet af Hotel Alsik for entreprenøren Asger Enggaard A/S.

I de godt to år, byggeriet har været i gang, har han stået i spidsen for det største etagebyggeri, der er opført i Sønderborg nogensinde. Uden erfaring fra højhusbyggeri. Men der er ikke mange i Danmark, som har erfaring med højhuse, så det er han bestemt ikke flov over at indrømme.

Når et skybrud rammer, så ser vi vandet løbe opad!

- Udfordringerne er meget anderledes end at bygge ved jorden. Og også voldsomt meget større. Når et skybrud rammer, så ser vi vandet løbe opad! Ind og ud af betonelementer. Og vi skal tømme en markant stor kælder for vand.

Når vi piloterer, er det jo ikke nogle få stykker, vi har med at gøre. Vi har banket 1.308 pæle i jorden, som i forlængelse af hinanden strækker sig over 19.205 meter – eller fra byggepladsen til Danfoss-hovedsædet på Nordals.  Vi har støbt med beton. Jo. Og vi har brugt 22 millioner kg. Svarende til vægten af 24.500 biler af mærket VW Up. Og så har vi jo holdt grundvandet nede ved at pumpe over en halv million kubikmeter grundvand væk fra byggepladsen. Så det er noget andet at bygge i højden end at bygge i et par etager langs jorden, bemærker projektchefen.

- Hertil skal føjes, at pladsen omkring os, i forhold til byggeriets størrelse, er ganske snæver og kræver konstant opmærksomhed. Normalt har man en stor parkeringsplads i tilknytning til et byggeri til store lastbiler og leverancer. Vi har hverken P-plads eller P-kælder, fordi Gehrys masterplan bliver virkeliggjort omkring os på samme tid. Og ikke nogen kritik af den plan. Tværtimod.

Multikulturhuset, parkeringshuset, ungdomsboligerne, nye forsyningsledninger og projektet med at hæve vejen ca. 75 cm – for at undgå fremtidige oversvømmelser – gør bare, at vi er skarpe med leverancerne. En del lastbilchauffører har oplevet at måtte køre igen og komme på et andet tidspunkt, fordi de er kommet for tidligt eller for sent. Vi har kun plads til at modtage leverancer inden for to timer, før materialerne skal bruges. Det kræver indblik, overblik og planlægning ud over noget, jeg før har oplevet, siger Christian Bak, som tørt bemærker, at når bare man holder sig i gang, så falder man heller ikke ned i tempo.

Konfirmation, studentergilde, 50 års fødselsdag, Rotary i Børkop og madklubben i Jelling. Det er der alt sammen også blevet plads til i år, plus to ugers ferie, nogle få dage med jagtgeværet og svømning hver mandag og torsdag morgen. Men kapsejladsen må vente til byggeriet er afsluttet. Tanker om vand har han i øvrigt haft rigelig af i Sønderborg i sommer.

Sønderborg Havneselskab A/S | Alsion 2 | DK-6400 Sønderborg | T: (+45) 2055 1650 | E: info@byenshavn.dk