Kommunen har bygget P-hus til 385 biler

22-01-2019


Efter en grundig analyse af behovet for parkeringspladser i Byens Havn besluttede kommunen at opføre et parkeringshus til 385 biler på hjørnet af Nørre Havnegade og Helgolandsgade – men placeret bag ved kollegiebyggeriet med 150 boliger til studerende.

Parkeringshuset er fremstillet af præfabrikerede elementer i beton og stål, og parkeringshusets facader udføres i strækmetal af cortenstål med kasser der skyder ud og nedbryder facaden. På facaden og i kasserne vokser slyngplanter af forskellig karakter, hvorved et blomstrende farvespil opstår, og giver facaden et varieret udtryk. Udover det æstetiske udtryk har der også været lagt vægt på, at parkeringshuset skal være brugervenligt.

Bilister kan føle sig trygge

Det er et parkeringshus, hvor der er tænkt på brugerne, og hvor brugerne kan følge sig trygge. Tryghed er et spørgsmål om at kunne se og blive set, og døre i glas mellem p-dæk og trappetårne bidrager til at gøre parkeringshuset mere transparent og sikkert. Løsningen har opdelt den kørende og gående trafik, og det konstruktive system giver et hidtil uset overblik, når man kører og går rundt i parkeringshuset.

Mange bilejere har sikkert oplevet, hvor dyr en parkering kan blive efter nærkontakt med en søjle eller stolpe i de smalle og snævre korridorer i et P-hus. Men med P-Plans løsning er der god plads for bilisterne. Ramperne er 7,5 meter i bredden. Det skal sikre, at ”lakprøver” fra de gæstende biler på stolper og vægge hører til sjældenhederne.

Skaber bynatur med beplantningen

Med placeringen ser man ikke fra gaden, hvor smukt et P-hus, der faktisk gemmer sig bag kollegiet, for i takt med at der kommer regn træder rusten i facadepladerne kraftigere frem, så den 23 meter høje bygning bliver ”ræverød” og dermed opfylder det ønskede udtryk, som bygningen var tiltænkt fra start.

Publikum kan endnu ikke se beplantningen, men på facaden kommer der til at vokse slyngplanter af forskellige karakter for at give facaden et varieret udtryk. Med slyngplanterne opstår et attraktivt rum, der tiltrækker mindre fugle, insekter og sommerfugle. Lyde og dufte vil opleves både i parkeringshuset og i det omkringliggende byrum, og skabe grundlag for bynatur. Planterne vil skabe en levende væg, der tilfører lys og farver såvel uderum som kollegiebyggeri.

 

Læs også fra nyhedsarkivet: (klik på datoen)

Fjerner 50.000 tons jord (29.07.2016)

C. G. jensen bygger parkeringshuset (02-05-2016)

P-plads behovet er analyseret (02-05-2016)

Gangbro forbinder P-hus med det nye hotel (01-09-2018)

Første spadestik den 13. oktober (11.10.2016)

 

 

Sønderborg Havneselskab A/S | Alsion 2 | DK-6400 Sønderborg | T: (+45) 2055 1650 | E: info@byenshavn.dk