Pakhuset blev reddet

21-04-2018


Foto: Kim Toft Jørgensen.

Debatten rasede gennem flere år i Sønderborg om pakhusets skæbne på havnen. I takt med forfald bredte den holdning sig, at  det gamle pakhus, Valsemøllen, fra 1908 burde rives ned. Men reddet blev det, og bygningen står nu som den eneste af de gamle industribygninger på havnen tilbage som minde om en tidsalder præget af landbruget og mekanisk industri.

Gennemrenoveret og i symbiotisk samliv med sin moderne tvilling udgør det nu en integreret del af det nye kulturhus.

Pakhuset er i bogstavelig forstand blevet udhulet og forsynet med et hus i huset, som sikrer optimal isolering af den gamle bygning. Kun de ydre mure, taget og den restaurerede bjælkestruktur er bevaret.

 

Hver anden etage er nedlagt for at skaffe ekstra loftshøjde, og takket være et donation på 14,5 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal bliver huset forsynet med flotte plankegulve af Douglas gran samt kopier af de gamle vinduer i støbejern.

Ligeledes er over 6.000 sten skiftet i det ydre murværk, så facaden igen fremstår intakt. På den måde er bygningens ånd bevaret, selv om indretning og anvendelse nu bliver en helt anden.

 

Pakhusets historie
Pakhuset blev opført i 1908 af Boysen og Knutzen. Arkitekten Eugen Fink tegnede pakhuset. Udformningen med den høje gavl er tilpasset husene på jomfrustien. Der var korn-aktiviteter på havnen frem til 2003.

 

Læs også i nyhedsarkivet: (Klik på datoen)

Ewers pakhus - et unikt arkitekturmonument  (15-06-2016)

Video om markeringen af byggeplads uden ulykker (01-03-2017)

Ewers-pakhuset får nyt tag (23.11.2015)

Sønderborg Havneselskab A/S | Alsion 2 | DK-6400 Sønderborg | T: (+45) 2055 1650 | E: info@byenshavn.dk