Sønderborgs kommende multikulturhus

10-02-2016Byrådet afsat 95,4 mio. kr. frem til 2016 til det nye multikulturhus, hvilket er ca. halvdelen af kommunens samlede investeringer på 180-190 mio. kr. på havnen. De samlede private investeringer på havnen bliver ca. 1,3 milliarder kroner.

Multikulturhuset ligger syd for det centrale torv. Mellem bygningen og Alssund er en åben plads, Kulturpladsen. Pladsen vil være et aktivt torv, hvor der kan afholdes kulturelle arrangementer og gennemføres andre aktiviteter.

Pakhuset er i projektet tænkt sammenbygget med den nye bygning, så det bliver en del af multikulturhuset. Når Sønderborgs nye multikulturhus står færdigt, vil byggeriet udgøre ca. 5000 m2 plus 500 kvadratmeter kælder. Ewers Pakhus er på 1200, mens de resterende 4300 vil være nybyggeri.

Et nyt samlingssted i byen

En stor del af multikulturhuset bliver udfyldt af Biblioteket Sønderborg, som dermed får ideelle rammer til at fungere som et samlingssted, hvor man både kan hente viden og oplevelser en stor del af døgnet. 

Et højt aktivitetsniveau skal blandt andet skabes i kraft af samarbejde med husets øvrige beboere.

Sønderjyllands Kunstskole skal bo i pakhusets øverste etage, og det tyske bibliotek rykker ind på pakhusets førstesal. I den nye bygning bliver der voksenbibliotek og kunstsal med plads til arrangementer i stueetagen. Der bliver café med udgang til en terrasse, ligesom der bliver en udsigtsterrasse højere oppe i bygningen.

Fondsgave styrker oplevelsen

Det samlede byggeri løber op i ca. 100 mio. kr. A.P. Møller Fonden har doneret 14,5 mio. kr., som gør det muligt at løfte renoveringen af pakhuset med bedre materialer, såsom plankegulve og renoverede støbejernsvinduer. En del af gaven er også til digitale medieinstallationer, som brugerne kan opleve. Det kan f.eks. være interaktive vægge og gulve. 

Bag byggeriet og arkitekturen står et team bestående af Aart architects, Zeni Arkitekter, Alectia og Hoffmann.

Sønderborg Havneselskab A/S | Alsion 2 | DK-6400 Sønderborg | T: (+45) 2055 1650 | E: info@byenshavn.dk