Flittige håndværkere afslutter arbejdet

20-03-2017De nye planker er 30 cm brede, næsten 3 cm tykke og har en længde på op til seks meter, har været på en lang rejse, inden de lægges som tætsluttende og solidt trægulv. Og hvor kommer de så fra?

De knejser på skråningerne i Schwarzwald, et vidtstrakt bjergområde i det sydvestlige Tyskland fyldt med tyk skov og smukke gamle byer. Det er her, kukuret er opfundet og stadigvæk produceres i store mængder til sommerturisterne.

Tæt på grænsen til Frankrig med udsigt over Rhindalen vokser nogle af Europas mægtigste grantræer. Her har de fået lov til at gro i ro og mag siden 1827, hvor de første Douglas træer blev indført fra Canada til Europa og plantet ud i Schwarzwald.

Douglas grantræet kan blive op til 60 meter højt, hvilende på en stamme, der er op mod en meter tyk. Hård frost hærder veddet om vinteren, mens sommerbrisen i bjergene får de seje stammer til at duve og trætoppene til at hviske sammen.

Bæredygtig hugst

Det er i disse skovområder, at leverandøren får stammerne til de vældige gulvplanker. Dinesen Floors er et familiefirma i Jels, som igennem fire generationer har leveret trægulve til boliger, museer og institutioner i Danmark og udlandet. Her lægger man vægt på kvalitet og bæredygtig hugst.

- Vi ved, at man kun fælder de store og gamle træer for at skabe plads til nye og for at sikre skoven en bæredygtig fremtid. Sådan har man gjort i århundreder, og det fortsætter man med, siger ejeren, Thomas Dinesen.

Savværket plejer en tæt kontakt med skovejerne og har egne folk i Tyskland, som er med til at udvælge de stammer, som senere skæres op på stedet og sendes til forarbejdning i Danmark.

De næsten 900 kvm plankegulv, som gulvlæggerne er ved at montere i i stuen og på første og anden sal i pakhuset, er af Douglas Classic kvalitet, som er særligt udvalgt på grund af sin smukke struktur og færre knaster. 

Monteres med lim eller skruer

I stuen limes plankerne direkte på det udspartlede betongulv. På de øvre etager skrues de fast i et elastisk underlag, så de bliver ekstra behagelige at gå på. Det bliver brugerne af børnebiblioteket, Det tyske Bibliotek samt eleverne på kunstskolen, som får glæde af at bevæge sig rundt og indsnuse duften af de til den tid ludbehandlede træplanker.

Gulvene koster 1,3 mio. kr. De indgik ikke oprindeligt i planerne for renoveringen af pakhuset. Men en donation på i alt 14,5 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har gjort det muligt at forsyne det smukke gamle pakhus med et smukt gulv i stil med den gamle bygning.

- Vi er dybt taknemmelige over milliondonationen fra A.P. Møller Fonden, som har muliggjort denne finish, der er i smuk harmoni med husets sjæl, siger formand for kultur-, borger- og fritidsudvalget, Charlotte Engelbrecht.

 

https://www.facebook.com/sonderborgkommune/videos/779763325522953/

 

 

x

Sønderborg Havneselskab A/S | Alsion 2 | DK-6400 Sønderborg | T: (+45) 2055 1650 | E: info@byenshavn.dk